Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo.

Je bericht is succesvol verzonden
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw
HomecasesGemeente Enschede

Gemeente Enschede

Hoe verminderen we verkeersdrukte in de stad?

Diensten: positionering, visuele identiteit / huisstijl en service design

uitdaging

De binnensteden worden steeds drukker door het toenemende verkeer, met als gevolg vertragingen op wegen en parkeeroverlast en steeds meer fijnstof in de lucht. Anderzijds laten we ons wagenpark gemiddeld 95% van de tijd ongebruikt. De Gemeente Enschede zag in 2018 de noodzaak en de kans om de transitie naar nieuwe duurzame mobiliteitsvormen te versnellen en hiermee de leefbaarheid in de stad te verbeteren. In samenwerking met een team van mobiliteitsexperts hebben we een schaalbaar MaaS concept ontworpen onder de naam “Stad-up”. Onze rol binnen dit team was te zorgen voor de branding en draagvlak en communicatie richting stakeholders.

Stad-up is een stappenplan waarmee nieuwe mobiliteit in steden gerealiseerd kan worden door samenwerkingen tussen lokale partijen, zoals gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen en het bedrijfsleven. Hierbij gaat het niet alleen om de fysieke realisatie van het plaatsen van een laadinfrastructuur, apps en het beschikbaar stellen van een OV Business Card, elektrische fietsen & auto’s, maar ook om het creëren van draagvlak bij medewerkers om de verandering te maken van autobezit naar gebruik van deelvervoer.

oplossing
Om de gedragsverandering te realiseren is het concept fasegewijs ontwikkeld binnen de Gemeente Enschede. Door middel van design thinking hebben we in iedere fase diverse doelgroepen betrokken in het ontwerproces. Bij aanvang is een brede klankbordgroep betrokken zodat we de wensen van medewerkers konden integreren in het concept. Vervolgens in het concept doorontwikkeld middels diverse testgroepen. Door continu te testen en te valideren zijn de kinderziektes in een vroeg stadium verholpen en konden we samen met de partners het concept zo goed mogelijk afstemmen op de gebruikers.


De Gemeente Enschede zet als ‘launching customer’ Stad-up in om de transitie naar nieuwe mobiliteit voor de hele stad te maken. Hiertoe wordt het huidige budget dat beschikbaar is voor woon-werk en werk-werk vervoer ingezet om duurzaam deelvervoer de komende jaren te realiseren. Het OV en de (elektrische) fiets worden gestimuleerd onder medewerkers en daarnaast zijn elektrische auto's beschikbaar gesteld.

Een aantal andere grote werkgevers in Enschede hebben een ‘green deal’ getekend en zullen ook snel aansluiten op het Stad-up platform. Uiteindelijk worden de middelen ook beschikbaar gesteld aan de inwoners en bezoekers van Enschede.